top of page
logo.png
cassette-filari-gurrieri.jpg

- Gurrieri -

 

 

 

Gurrieris historia föds ur en familjes passion för landskapet och siciliansk vinodling. Barnen Giovanni och Angela är uppvuxna med jordbruk och har lärt allt de kan från deras pappa Vincenzo och mamma Graziella. Föräldrarna har producerat druvor i femtio år och Giovanni och Angela bestämmer sig ganska snabbt för att fortsätta familjetraditionen med att producera druvor, vin och olivolja i Chiaramonte Gulfi som ligger i provinsen Ragusa på Siciien. Drömmen om att skapa ett eget siciliansk vin börjar 2010 med den första tappningen.
Vi är på landsbygden i Iblei-bergen i det bördiga Val di Noto sim ligger i området Cerasuolo di Vittoria vilket är det enda sicilianska DOCG. Efter åratal med odling för att producera vin och olja endast för familjeanvändning så startar Giovanni en modern vinproduktion från 3,2 hektar mark i Chiaramonte Gulfi och Mazzarrone.
Giovannis nya vinodling blir en nischverksamhet genom att producera viner av stort värde som visar stor respekt gentemot ursprungslandet. Varje vin produceras i små mängder om cirka 3000 flaskor. På detta sätt föddes Gurrieris högklassiga viner. 
Idag arbetar familjen gemensamt för att producera sicilianska DOCG- och IGT-viner och man odlar bara organiskt och genom detta förbättrar man de inhemska druvsorterna Nero d’Avola, Frappato, Grillo och en internationell druvsort, Syrah. Pappa Vincenzo, Don Vicè, som vissa viner ägnas åt har fortsatt sitt arbete i vingården som en outtröttlig och passionerad arbetare. Mamma Graziella är involverad i den administrativa delen av företaget och tar hand om familjen. Giovanni har tillägnat henne de vita vinerna från Nero d’Avola och Frappato druvor som heter ”Donna Grazia”.


Alla viner för med sig en berättelse om landsbygdstraditionens oförändrade skönhet i Iblei-bergen och vingårdarna som odlas organiskt och med stor respekt för landet följer raderna sluttningarna av en lerig reflektionsjord vilket är ett naturligt "paradis" för vinrankan. Jorden med kalkhaltigt ursprung ger rikedom och komplexitet till vinerna. Det ventilerade Medelhavsklimatet som här kännetecknas av viktiga temperaturer bidrar till att ge vinerna styrka, kraft, aromer och unika smaker.
 

Nero d’Avola är en forntida siciliansk druvsort som alltid har odlats i de böljande kullarna i Iblei-bergen i provinsen Ragusa.
Frappato är en typisk druvsort från Vittoria-området som erbjuder söta och fina tanniner. Frappato ger ett vin fruktiga aromer och är ett perfekt komplement till Nero d’Avolas större styrka och som ökar dess komplexitet vilket gör både Don Vicè och Donna Grazia till härligt harmoniska viner.
Cerasuolo di Vittoria är det första och för närvarande det enda sicilianska DOCG-vinet.

Ett rött vin med en stark och forntida tradition som uppvisar styrkan i Nero d'Avola och godheten hos Frappato. Resultatet blir ett torrt , fyllig, behagligt doftande och elegant vin.

Hemsida:

http://www.gurrieri.net/site/en/azienda/

 

 

 

 

bottom of page